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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
31/08/2006 |
Data da última atualização: |
10/02/2021 |
Autoria: |
MUNHOZ, R. do O.; BERTON, R. S. |
Afiliação: |
RICARDO DO O. MUNHOZ, IAC; RONALDO S. BERTON, IAC. |
Título: |
Disponibilidade de fósforo para o milho em solo que recebeu lodo de esgoto. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: BETTIOL, W.; CAMARGO, O. A. de. Lodo de esgoto: impactos ambientais na agricultura Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2006. p. 91-124. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Adubo de Esgoto; Fósforo; Lodo Residual; Milho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00587naa a2200169 a 4500 001 1014960 005 2021-02-10 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMUNHOZ, R. do O. 245 $aDisponibilidade de fósforo para o milho em solo que recebeu lodo de esgoto.$h[electronic resource] 260 $c2006 650 $aAdubo de Esgoto 650 $aFósforo 650 $aLodo Residual 650 $aMilho 700 1 $aBERTON, R. S. 773 $tIn: BETTIOL, W.; CAMARGO, O. A. de. Lodo de esgoto: impactos ambientais na agricultura Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2006. p. 91-124.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
13/01/2014 |
Data da última atualização: |
13/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MEDEIROS, E. J. L. de; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; MEDEIROS, A. N. de; BOMFIM, M. A. D.; BATISTA, A. S. M.; FÉLEX, S. S. dos S.; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
Ertha Janine Lacerda de Medeiros, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Rita de Cássia Ramos do Egypto Queiroga, Departament of Nutrition, Center for Health Sciences, Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Ariosvaldo Nunes de Medeiros, UFPB - Areia, PB, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Ana Sancha Malveira Batista, State University of Vale Acarau (UVA) - Sobral, CE, Brazil; Suênia Samara dos Santos Félex, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Marta Suely Madruga, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil. |
Título: |
Sensory profile and physicochemical parameters of cheese from dairy goats fed vegetable oils in the semiarid region of Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 113, n. 1, p. 211-218, June, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The supplementation of vegetable oils in the diets of dairy goats may enhance to improve nutritional and sensory qualities of goat milk and cheese. Cheese was made from milk of crossbred Saanen × French Alpine goats fed diets containing 4% vegetable oils (faveleira oil, sesame oil or castor oil), and physicochemical parameters, texture profile, colour and fatty acids of the goat cheeses were analysed. The sensory attributes of the goat cheese were analysed using quantitative descriptive analyses. The cheeses exhibited similar physicochemical and sensory attributes (P ? 0.05) regardless of the animals? diets. For cheeses made from the milk of goats fed sesame oil, the hardness was lower, and the cheeses were softer than the control (P < 0.05). Faveleira oil and sesame oil positively affected the fatty acid profile of the cheese. In general, the addition of different oils to the diets of dairy goats did not promote changes in the sensory quality of the cheese produced and can be used as a dietary supplement. |
Palavras-Chave: |
Avaliação sensorial; Chemicophysical properties; Colourimetry; Semiárido; Sensory testing. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Cabra leiteira; Caprino; Colorimetria; Leite de cabra; Óleo vegetal; Propriedade físico-química; Queijo; Textura. |
Thesaurus NAL: |
dairy goats; Goat cheese; Semiarid zones; Texture; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02289naa a2200421 a 4500 001 1975813 005 2015-04-13 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMEDEIROS, E. J. L. de 245 $aSensory profile and physicochemical parameters of cheese from dairy goats fed vegetable oils in the semiarid region of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: The supplementation of vegetable oils in the diets of dairy goats may enhance to improve nutritional and sensory qualities of goat milk and cheese. Cheese was made from milk of crossbred Saanen × French Alpine goats fed diets containing 4% vegetable oils (faveleira oil, sesame oil or castor oil), and physicochemical parameters, texture profile, colour and fatty acids of the goat cheeses were analysed. The sensory attributes of the goat cheese were analysed using quantitative descriptive analyses. The cheeses exhibited similar physicochemical and sensory attributes (P ? 0.05) regardless of the animals? diets. For cheeses made from the milk of goats fed sesame oil, the hardness was lower, and the cheeses were softer than the control (P < 0.05). Faveleira oil and sesame oil positively affected the fatty acid profile of the cheese. In general, the addition of different oils to the diets of dairy goats did not promote changes in the sensory quality of the cheese produced and can be used as a dietary supplement. 650 $adairy goats 650 $aGoat cheese 650 $aSemiarid zones 650 $aTexture 650 $aVegetable oil 650 $aAnálise organoléptica 650 $aCabra leiteira 650 $aCaprino 650 $aColorimetria 650 $aLeite de cabra 650 $aÓleo vegetal 650 $aPropriedade físico-química 650 $aQueijo 650 $aTextura 653 $aAvaliação sensorial 653 $aChemicophysical properties 653 $aColourimetry 653 $aSemiárido 653 $aSensory testing 700 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. do E. 700 1 $aMEDEIROS, A. N. de 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aBATISTA, A. S. M. 700 1 $aFÉLEX, S. S. dos S. 700 1 $aMADRUGA, M. S. 773 $tSmall Ruminant Research, Amsterdam$gv. 113, n. 1, p. 211-218, June, 2013.
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